21/6/15

του Θανάση, εκείνος ξέρει...


 
 Τόσο καιρό μετά και ύστερα από κοπιαστικές εργασίες η πληκτρολόγηση σου φαίνεται περίεργη, παράταιρη με την καθημερινότητά σου. Αλλάζουν οι προτεραιότητες. Δειλά, τα δάχτυλα, πάνε να ξαναβρούν το ρυθμό τους. Ίσως τελικά να είχες δίκιο όταν, μέσα στις μπερδεμένες σου σκέψεις, ανησυχούσες πόσο πουλάω το γάλα στην αγορά και μήπως οι μεγαλέμποροι με γελάσουν στην τιμή των φρούτων. Όσο πιο μακριά είσαι στα πράγματα, τόσο πιο κοντά στο κρυφό τους καρδιοχτύπι βρίσκεσαι - κάπως έτσι δεν το έλεγε ο Ελύτης; Έχω να πιάσω τόσο πολύ καιρό ποίημά του, που το μυαλό σκαλώνει σε κάποιο καίριο στίχο - δε θυμάται τη συνέχεια.
Ένα γαλάζιο μπαλόνι, το πιο αθώο γαλάζιο που θα μπορούσες να φανταστείς, ήρθε και έκανε ένα απόγευμα γκελ ανάμεσα στα αυτοκίνητα που προσπαθούσαν να το αποφύγουν χωρίς να περάσουν από πάνω του ή να το πατήσουν. Παρατήρησα για λίγο τους οδηγούς - ταξιτζήδες, νταλικέρηδες και "συνηθισμένοι" άνθρωποι. Ποίηση μπορείς να συναντήσεις παντού, με κάθε αφορμή.
Κάτι νέο που έμαθα: στα σουηδικά, αυτό που είναι "δώρο" για τους Άγγλους (gift), για τους Σουηδούς είναι δηλητήριο. Ίδια λέξη, διαφορετική τελείως σημασία ανάμεσα στις δύο γλώσσες. Πάντα μου άρεσε να παρακολουθώ τις κρυφές διαδρομές των λέξεων.
Σήμερα γιορτάζει το φως, η νίκη του φωτός πάνω στο σκοτάδι. Συμβολικό. Εαρινή ισημερία. "Είθε να νικήσει το φως!", ευχήθηκε, πριν λίγο, και ο Νίκος, που σήμερα γιορτάζει.
 

2 σχόλια:

 1. Καλημέρα!
  Ήθελα να σου θυμίσω πως όλα θα πάνε καλά. Αυτό λέει πάντα μια γνωστή μου (δεν την ξέρεις..:)ο) ...και έχει δίκιο! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αγαπητή μου Ερμίνα,

  Εδώ δε γνωρίζω εσένα - πώς θα ήξερα τη γνωστή σου;
  :-)
  Σ' ευχαριστώ για το σχόλιο, έχω εμπιστοσύνη - και πίστη - ότι όλα θα πάνε καλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή