26/1/13

της Άννας

Ο καιρός Αγγελοπουλικός για συνεχόμενες μέρες ώστε κι αν ακόμη υπήρχε η πιθανότητα να ξεχάσω τον πρώτο χρόνο από το φευγιό του σκηνοθέτη, τώρα να μην υπάρχει ούτε αυτή. Ασταμάτητα πέφτει το νερό είτε σιγανά είτε με μορφή καταιγίδας. Η βροχή ακούγεται πιο ποιητικά στον ουρανό του αυτοκινήτου απ΄ό,τι στη σκεπή του σπιτιού. Το σκέφτηκα σήμερα το μεσημέρι, περιμένοντας τα μικρά. Έβλεπα στον ύπνο μου πολλά που τώρα δεν έχω πια την όρεξη αλλά και την ευκαιρία να κάτσω να τα καταγράψω - πέρασαν μέρες ή ώρες. Θα σου πω για το πιο πρόσφατο: έδινα εξετάσεις στη μετάφραση κι είχαμε να επιλέξουμε από μια σειρά κειμένων εκείνο που μας πήγαινε περισσότερο. Όλα τα κείμενα είχαν ήδη μεταφραστεί στο παρελθόν από ανθρώπους του χώρου. Μεταξύ άλλων συνυποψηφίων ήταν και η Λευκή και η κυρία Χρύσα. Αγχωτικό όνειρο και δεν ήξερα ποιο θέμα να διαλέξω. Υπήρχε ποίηση, θέατρο, λογοτεχνία, διάλογοι από την καθημερινότητα, όλα τα είδη του λόγου. Καθόμασταν σε μεγάλα τραπέζια μελέτης, δίπλα-δίπλα ο ένας στον άλλον. Ανησυχώ για σας, σκέφτηκα, όταν πρόσεξα την κ. Χρύσα στο τραπέζι - όταν το κάνεις, τότε πραγματικά ίσως και να κινδυνεύω, ήταν σα να είπε εκείνη σ΄έναν τόνο καθησυχαστικό και χαμογελαστή, λες και διάβασε αυτό που είχα στο μυαλό μου. Πίστεψα πάλι με ανακούφιση ότι της χαρίστηκε κι άλλη "παράταση".
Ήξερες ότι το exotique το βρήκαν οι Γάλλοι σχετικά πρόσφατα, όταν θέλησαν, για τους πίνακες του Τουλούζ-Λωτρέκ να εφεύρουν μια λέξη που να σημαίνει ότι ήταν κάπως παράξενοι, από κάποιον άλλο κόσμο, από κάπου μακριά από αυτό που ήξεραν ως τότε;Τότε δανείστηκαν από τα ελληνικά το "έξω" κι έτσι δημιουργήθηκε η λέξη. Το άκουσα πρόσφατα από τη Λιάνα.
Δεν ξέρω αν περάσεις καθόλου από εδώ κι ίσως γι΄αυτό και αισθάνομαι άνετα να σε "διακόπτω" λέγοντάς σου αυτά τα "καθημερινά". Την πρώτη φορά που άκουσα αυτό το τραγούδι ήμουν κάπου μακριά και νόμιζα, ιδιαίτερα στην αρχή, πως η φωνή ανήκε σε κάποιο από τα αγαπημένα παιδιά του Χατζιδάκι. Μετά έμαθα από τον εκφωνητή.
Καλό βράδυ, να προσέχεις την Άννα.

 

4 σχόλια:

 1. Σαν όνειρο..
  Ωραίο το κομμάτι, καλή εβδομάδα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @Hfaistiwnas:

  Όνειρο ήταν.Πολλά φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αν και αγχωτικό το όνειρο, χαιρομαι που ξαναγράφεις.

  Καλημέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Hermine:

  Σ' ευχαριστώ.Να είσαι καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή