6/1/12Μόλις είχα περάσει το Αγρίμιο, προορισμός ήταν ο Βόλος  και η απόσταση ήταν ακόμη κάπου τρεις ώρες περνώντας απο περιοχές δύσβατες, με γκρεμούς και κακή σήμανση, χιόνι και πάγο στο οδόστρωμα. Πήγαινα με μηχανή. Οδηγούσα ασταμάτητα γεμάτες έξι ώρες μέχρι που πήρε να βραδιάζει ή λίγο πριν και κατέλυσα σε ένα μικρό καφενείο που ήταν και κάτι σαν παντοπωλείο μαζί, από αυτά τα μέρη που συναντάς καμιά φορά στην απομακρυσμένη Ελλάδα. Ήθελα να πιώ κάτι να ζεσταθώ και να πάρω και τίποτα για το δρόμο. Η λάμπα κρεμόταν γυμνή πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων βγάζοντας ένα αδύναμο, χλωμό φως ίσα για να βλέπουν να παίζουν χαρτιά. Έπιναν ελληνικούς και συζητούσαν. Μόλις ακούστηκε το κουδουνάκι της εισόδου γύρισαν παραξενεμένοι και με κοίταξαν - θα έλεγα - καλύτερα - με ζύγισαν με το μάτι τους άλλοι κοιτάζοντας κατάματα κι άλλοι σκύβοντας το κεφάλι, μέσα από τα γυαλιά πρεσβυωπίας. Μετά γύρισαν σε αυτό που έκαναν. Δυό γυναίκες με πλησίασαν να με ρωτήσουν τι ήθελα να μου φτιάξουν στο μικρό κουζινάκι κι αν γύρευα κάτι. Τους ζήτησα ζεστό τσάι και τις ρώτησα αν έκανα καλά που σταμάτησα μ'αυτό τον καιρό.Συμφώνησαν μ' ένα νεύμα, με έβαλαν παράμερα να στεγνώσω τα μαλλιά μου από τη βροχή και να καθίσω να ζεσταθώ δίπλα στη σόμπα. Είχα ανησυχία για το υπόλοιπο της διαδρομής και δεν υπήρχε και χάρτης. Οι γυναίκες με πήραν παραδίπλα σ' ένα δωμάτιο σαν παλιά κάμαρη με τα στοιχειώδη απαραίτητα: ένα κρεββάτι, μια ντουλάπα με οβάλ καθρέφτη σαν της γιαγιάς, ένα μικρό τραπεζάκι εν είδει κομοδίνου, μια παλιά καρέκλα. Ακούμπησα τα λιγοστά πράγματά μου και έβγαλα τα ρούχα μου.Έπεσα σαν κούτσουρο στο στρώμα κι αμέσως αισθάνθηκα μια πρωτόγνωρη ζέστη και ασφάλεια. Από μέσα ακούγονταν χαμηλόφωνες κουβέντες, νανουριστικές, μύριζε τσιγάρο και από την χωρίς κουρτίνα τζαμαρία απέναντι, μέχρι που θα με πήρε ο ύπνος έβλεπα τον άσχημο καιρό που φώλιαζε στα δέντρα. Μάλλον είχα κάνει καλά που δέχτηκα να μείνω.

11 σχόλια:

 1. poli kali perigrafi stigmis !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ελληνική επαρχεία..μυρισε το ποστ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. και πράσινα άλογα:

  Και γιατί πρέπει να σε συγχωρήσω;Από τα αγαπημένα μου τραγούδια...Σ'ευχαριστώ!  καρδούλα,

  Να'σαι καλά.  άσωτος γιος:

  ναι,μπορεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Έκανες καλά ναι.. φιλόξενοι οι άνθρωποι..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μου δίνεις την εντύπωση ότι περιγράφεις όνειρο ' δικό σου ή άλλου; Καλή χρονιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Hfaistiwnas:

  Η καλοσύνη των ξένων...  Γιώργος Χατζηαποστόλου:

  Όχι όνειρο.Πραγματικότητα ήταν.Καλή χρονιά επίσης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. έκανες καλά και στάθηκες και δεν έκανες καλά που με τέτοιο καιρό έκανες το ταξίδι αυτό με μηχανή..εύχοαμι καλη σου συνέχεια και να προσέχεις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @homemade:

  Σ'ευχαριστώ.Η οδήγηση μηχανής είναι από μόνη της μια εμπειρία,ομολογώ,αρκετά επικίνδυνη.Αλλά είναι διαφορετική η αίσθηση από το αυτοκίνητο.Μεγαλώνοντας,μη νομίζεις,όλο και λιγότερο τολμώ τέτοιες διαδρομές με τη μηχανή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Είναι τελικά,το Αγρίμιο,πόλη;Ακόμα αναρωτιέμαι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή