17/2/12

επίκαιρα και προσωπικά...

Εάν ξαφνικά το ψυγείο κάνει τίποτα περίεργους θορύβους σα να πνέει τα λοίσθια - και συνειδητοποιώ ευθύς αμέσως ότι το επίρρημα ήταν περιττό γιατί πάντα ξαφνικά τα φτύνουν οι συσκευές - βγάζουμε την πρίζα και κάνουμε αμέσως μια αποψυξούλα αν δε θέλουμε να μυρίσει το εσωτερικό του χαλασμένο μπρόκολο (που δε θέλουμε). Ανοίγουμε τις πόρτες (εννοώ και του καταψύκτη, αν υπάρχει) και καλούμε ψυκτικό. Ο δικός μου έτυχε να ήταν απέναντι εκείνη την ώρα -  ψιτ, Νικόλα!,του φώναξα, σε θέλει το ψυγείο πριν το τελειωτικό αντίο να σου ψιθυρίσει δυό λόγια. Δεν το πρόλαβε, ο άνθρωπος - ίσαμε να ανεβεί με το ασανσέρ, να'ταν κι άλλο το μοτέρ. Τώρα αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να το αντικαταστήσουμε αμέσως για οποιονδήποτε λόγο, πάμε και παίρνουμε "έξυπνες τροφές" αν δε θέλουμε να ανοίξουμε παρτίδες με τους ντελιβεράδες μεσημέρι-βράδυ. Εγώ ας πούμε, πήρα μια φρουτόκρεμα με γεύση αχλάδι - η γεύση είναι θέμα προτίμησης: έχει και μπισκοτόκρεμα και μπανανόκρεμα, εμείς, ρε παιδί μου, δεν είχαμε όλα αυτά το μακρινό 70... - κι έτσι αν θέλω να φάω κάτι γλυκό και βιταμινούχο αυτές τις μέρες,που να διατηρείται στο ντουλάπι μέχρι να' ρθει το καινούριο ψυγείο, να η λύση. Προσθέτεις ζεστό νερό κι έτοιμη η κρεμούλα. Το παίζεις ότι είσαι και μωράκι άμα έχεις πρόσωπο - σε κόβω να μην έχεις, που λέει κι ο Μανώλης ο Μαυροματάκης, συνωμοτικά... Και μετά την κρέμα του μωρού παίρνεις και καμιά κονσέρβα τόννο για να συμπληρώσεις με τις σαλάτες σου. Να κι η πρωτεϊνη. Επίσης πάρε και καμιά σούπα από αυτές τις έτοιμες με τις γεύσεις αλλά μη φερθείς τσίπικα-  κοίτα και πάρεις την πιο φτηνή και μυρίζει τίγκα το συντηρητικό πριν καν ανοίξεις το φακελλάκι... πάρε καμιά της προκοπής. Χορταίνει. Τώρα αν δεν αντέχεις χωρίς γάλα, τυρί, γιαούρτι για λίγο καιρό, σου έχω λύση. Το έκανα και στο Παρίσι, τις πολύ κρύες μέρες.Τα δένεις όλα σφιχτά σε μια σακκούλα και τα βγάζεις στο μπαλκόνι - βεράντα - φεγγίτη, ό,τι έχεις.Τέτοιες μέρες είσαι τυχερός αν χαλάσει το ψυγείο. Άμα κάνει και βγει ο ήλιος το πρωί - γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει με αυτόν τον καιρό - τοποθετείς τη σακκούλα στο πιο βορινό μέρος και πίσω από καμιά γλάστρα(αν έχεις) .Άντε να πάει η θερμοκρασία 8 βαθμούς το μεσημέρι. Στο δικό μου το ψυγείο, δύο μέρες πριν εκπνεύσει, η θερμοκρασία κυμαινόταν από 28 (τη νύχτα) μέχρι και 38 μη σου πω, όταν γλιστρούσαν οι ακτίνες στην κουζίνα. Κόλαση.
Το κρύωμα που ο Θανάσης μου λέει να μην το αποκαλώ "έμπολα" πάει να περάσει αφήνοντάς μου κάτι θλασούλες σε δύο μυς από τον γαϊδουρόβηχα. Ντάξει, μωρέ. Τελικά από τον έρωτα στα χρόνια της χολέρας, αγαπημένο και χιλιοδιαβασμένο βιβλίο του Μάρκες, σκέφτομαι ότι μόνο την χολέρα πέτυχα αυτό τον καιρό. Καιρός να παίξω ένα Λόττο.

5 σχόλια:

 1. Μπράβο! Είναι όντως εξαιρετικά έξυπνες οι έξυπνες τροφές!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αθηνά...,

  Πάντως έχω και μια επιφύλαξη ότι από τότε που "χάζεψε" το ανθρώπινο γένος ή,αν θες,παρα-μορφώθηκε,"ανακάλυψε" τις έξυπνες τροφές.Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τόσες αρρώστειες και ελλείψεις και ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τόση τεχνογνωσία πάνω στα τρόφιμα και τις ιδιότητές τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. εγω θα πέταγα το ψυγείο και τα ντελιβερι θα έκαναν την δουλειά τους..σουβλάκιους...με όλες τις γευσεις...χαχα

  ψυγείο πως θα έπερνα αναρωτιέμαι....
  να σαι καλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Περαστικά, ευτυχώς που δεν χάλασε το καλοκαίρι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Panayiotis homemade:

  Το σουβλάκι,θα ήτο κι αυτό μια κάποια λύσις...
  :)
  Αλλά όχι μόνιμη.Όσο για το ψυγείο,ναι,δεν είναι πάντα εύκολο να το αντικαταστήσει κανείς,αμέσως.  Caesar:

  Ούτε λόγος.
  :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή