19/11/11

Βρήκα στη Γλυφάδα ένα γκονγκ που ήταν ακριβό αλλά έβγαζε έναν ήχο σαν καμπάνα μακρινή σε ομιχλώδες τοπίο.Υπάρχουν ήχοι που δεν ξέρεις αν σου αρέσουν εμφανώς αλλά φέρνουν στο μυαλό σου φανταστικές εικόνες και μνήμες ποιος ξέρει από πόσο παλιά. Και θέλεις να ακούς προσεκτικά τον ήχο που βγαίνει, ξανά και ξανά, σα να προβάρεις μέσα σου στίχους που ήξερες κάποτε σαν τ' όνομά σου αλλά που τώρα έχει διακοπεί η ροή τους στο μυαλό σου ή έχουν ξεθωριάσει.

10 σχόλια:

 1. Όταν ακούω καμπάνα να χτυπάει ο νους μου πάει στο χωριό κατευθείαν.. :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. το γκονγκ έχει έναν βαθύ και ιδιαίτερο κρουστό ήχο. Έχει και την ιδιότητα να μένει αρκετά ώστε να τραβά την προσοχή του ακροατή και σίγουρα την φαντασία του σε εγρήγορση. Καλή επιλογή!

  Καλή σου νύχτα Γωγώ μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @Ηφαιστίωνα:

  Καταλαβαίνω...Εγώ πάλι,δεν έχω τις καλύτερες μνήμες από καμπάνα εκκλησίας γιατί με υποχρέωναν να πηγαίνω από παιδάκι.Εκτός αυτού,νομίζω πως θα έπρεπε αυτή η κυριακάτικη "πρόσκληση",κυρίως στις μεγάλες πόλεις,που ο κόσμος θέλει να κοιμάται το πρωί,θα έπρεπε να είναι λίγο πιο διακριτική,ώστε να έχει τον σεβασμό που της αξίζει.Άλλωστε,εκείνοι που το θέλουν,ξέρουν πολύ καλά ποια ώρα ξεκινάει η λειτουργία.
  Αυτά.Πλάτιασα...
  :)


  Margo:

  Μάργκο μου,

  Σε ευχαριστώ.Καλή υπόλοιπη Κυριακή!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κατάλαβα, ο καθένας έχει τα δικά του βιώματα για τις καμπάνες! χεχε! Καλό απόγευμα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. μέσα από ήχους,εικόνες,γεύσεις

  αναπολούμε,χαρτογραφούμε,ανιχνεύουμε τη Ζωή και ζωή μας...
  συνεχίζουμε το ταξίδι...

  μου άρεσε,να είσαι καλά

  φιλιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ:

  Συνεχίζουμε το ταξίδι,όπως το είπες...
  Να είσαι καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αν και ο ήχος τόσο του γκονγκ όσο και της καμπάνας μου είναι ευχάριστος (κάποτε ήθελα να φτιάξω tubular bells από ορειχάλκινους σωλήνες σωλήνες) όταν ακούω καμπάνα εκκλησίας αγανακτώ αναλογιζόμενος την τεράστια κοροϊδία που οι πάσης φύσεως θρησκείες σημαίνουν για τους ανθρώπους. Την εξαπάτηση του ανθρώπου ότι, τάχα, υπάρχει κάποιος θεός εκεί ψηλά, που φροντίζει, θυμώνει, επιτρέπαι, απαγορεύει κλπ και που καταγράφει τι έκανε ο καθένας. Παραμύθια για νήπια που οι καμπάνες έρχονται να τους προσδώσουν μανδύα γοητείας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @heliotypon:

  Αγαπητέ,

  Πήγα να σε προσφωνήσω με το όνομα του blog σου,όμως θα εισχωρούσαμε στο χώρο της τσόντας.
  :)))

  Στα θέματα της πίστης,γενικά,η λογική "απαγορεύεται" κατά κάποιον τρόπο ή φαίνεται άσχετη(και καλά κάνει).Η προσέγγιση για όποιον το θέλει γίνεται μάλλον από άλλο δρόμο.Κι όπως τη γνώμη σου την ασπάζονται τόσοι και είναι υπολογίσιμη,άλλοι τόσοι λένε ότι πιστεύουν κάπου,σε κάτι,δεν έχει σημασία πού.Οπότε,αγαπητέ,τι έννοια έχει να αναλύεται το θέμα;Νομίζω πως δεν έχει κανένα συμπέρασμα αυτή η υπόθεση - περί ύπαρξης ή μη Θεού...
  Στο θέμα μας:εκείνο το γκονγκ ήταν τέλειο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Παραβαίνοντας την αρχή της προσήλωσης στο θέμα να προσθέσω ότι, φυσικά, είναι θέμα προσωπικής επιλογής το τι θα κάνει κανείς με τις μεταφυσικές του ανησυχίες, αλλά η προβολή γνώμης και απόψεων δεν παραβλάπτει τις όποιες επιλογές, απλώς δείχνει και μιά άλλη όψη του θέματος. 'Οσο για τη λογική και την πίστη, νομίζω ότι η επιταγή απομάκρυνσης της λογικής έχει ακριβώς σκοπό να ΜΗΝ υποβληθεί η πίστη στη λογική γιατί "ξέρουν" ότι δεν θα αντέξει! Και κάτι ακόμα: Από πού προκύπτει ότι η πίστη εξαιρείται της λογικής επεξεργασίας; Για το συναίσθημα θα το καταλάβαινα, αλλά για την πίστη που προϋποθέτει έλλογη επιλογή, γιατί;

  Πάντως, παρά την αντίθεσή μου στις θρησκείες βρίσκω υπέρτατη απόλαυση στην ακρόαση θρησκευτικών μουσικών έργων των μεγάλων της μουσικής και νομίζω ότι το μόνο που προσέφερε η θρησκεία στην ανθρωπότητα είναι αυτά τα μεγαλειώδη έργα.

  Ελπίζω να μου συγχωρήσεις αυτή τη δευτερολογία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @Heliotypon:

  Μα δεν υπάρχει τίποτε για να συγχωρήσω...Ίσα-ίσα,χαρά μου που έρχεσαι!
  Σε αυτό για τα μεγάλα θρησκευτικά μουσικά έργα συμφωνώ πως είναι εξαιρετικά - ας πούμε τα κατά Ματθαίον πάθη...
  Όσο για το θέμα της λογικής στην προσέγγισης της πίστης,είναι τεράστιο και σίγουρα δεν αναλύεται εδώ.Απαντώ στην απορία σου χωρίς να είμαι η ειδική:αυτοί που το ισχυρίζονται αυτό,δεν εννοούν ότι η λογική είναι άχρηστη αλλά ότι δεν είναι το κατάλληλο "μέσο" για να "δεις" το μεταφυσικό,για να προσεγγίσεις το θέμα της πίστης.Καταλαβαίνω πώς το λες,δεν εννοώ κι εγώ τον ενδεχομένως εκάστοτε ημιμαθή ιερέα ή "κολλημένο" σε κάποιες δοξασίες αλλά τους μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας(και υπάρχουν,αν θέλει κανείς να τους βρει).
  Εν ολίγοις,το "θείο" είναι ή μοιάζει παρά-λογο,δεν έχει θέση εκεί η λογική τύπου 1+1=2.Από άλλο δρόμο ανακαλύπτεις την "πίστη" αλλά είναι γενικό όλο αυτό ως όρος.

  Αυτά και άλλα πολλά,να έχεις μια πολύ καλή μέρα και σε ευχαριστώ για τα σχόλια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή