6/1/16

Φώτα


Εν δε φάει και όλεσσον!,ζητάει ο περήφανος Αίαντας από τον Δία. Σκότωσέ μας αλλά αν το κάνεις , τουλάχιστον κάνε το μέσα στο φως! Από τον Όμηρο μέχρι τον Ελύτη και τον Σεφέρη των ημερών μας - αν σκεφτούμε τους ποιητές, φτάνοντας μέχρι τους Προσωκρατικούς στη φιλοσοφία. Η νίκη του φωτός πάνω στο σκοτάδι. Και από τα δημοτικά τραγούδια όπου υμνείται το φως, σε αντίθεση με το μαύρο σκοτάδι, μέχρι τους Νηπτικούς Πατέρες της Εκκλησίας όπου συναντάμε την έλλαμψη, εκείνες τις ακτίνες φωτός που φέρνουν ως δωρεά την πλήρη συνειδητότητα μαζί με το δέος και τη θεία χάρη.
Καλή φώτιση.Τη χρειαζόμαστε.

5 σχόλια:

 1. Καλή χρονιά! Σου στέλνω τις θερμότερες ευχές μου για τον καινούριο χρόνο... Μακάρι το φώς να βρεί το δρόμο του για τις καρδιές μας. Και ας είναι μεσάνυχτα έξω... Όπως λέει και μια γνωστή μου, ολα θα πάνε καλά!:))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το φως, σε μια χώρα ηλιόλουστη, θα είχε - λογικά - μεγάλη σημασία. Πραγματική, μυστικιστική/μεταφυσική, ψυχολογική. Όπως στους βόρειους λαούς έχει παρόμοια σημασία το σκοτάδι, αν δεν κάνω λάθος.
  Μου άρεσε και μια προηγούμενη ανάρτησή σου, στην οποία προτρέπεις να τρέξει κανείς πιο γρήγορα από το πάθος του. Θα θέσει, δηλαδή και τη δύναμη του πάθους που θα ξεπεράσει στην υπηρεσία της ύπαρξής του - περίπου όπως ο Χαϊλάντερ έπαιρνε τη δύναμη των αντιπάλων του που σκότωνε, ε; (Άθλια η αναλογία, το ξέρω, απλά είχα όρεξη για λίγη πλάκα.)
  (Το Γοργώ να υποθέσω πως έχει να κάνει με τη Μέδουσα και σημαίνει την άγρια ματιά; Επειδή διαπιστώνω μια αγάπη για την αρχαιοελληνική γραμματεία, το λέω.)
  Χαίρομαι που σε "βρήκα". Καλή χρονιά να έχεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @Hermine:

  Είναι μια πολύ ωραία ευχή...Πολλά ευχαριστώ και αντεύχομαι!  @Τo love life for what it is:

  Ο τίτλος του blog μου έφερε στο μυαλό τα λόγια της Virginia προς τον Leonard,σε εκείνο το σπαρακτικό γράμμα...Καλώς ήρθες!Το Γοργώ έχει να κάνει με δύο πρόσωπα - το ένα,πολύ σωστά,ήταν η Μέδουσα με την οποία μοιραζόμαστε τον ίδιο τύπο κόμμωσης και μαλλιών.
  :)))
  Δεν ήταν άγρια η ματιά της ακριβώς,αλλά αποσβολωτική και γι αυτό,όσοι τολμούσαν να την κοιτάξουν κατάματα,τα πρόσωπά τους μετατρέπονταν σε πέτρινα.Κάθε ομοιότητα με αυτό είναι παραπλανητική, παρ 'ολ' αυτά πιστεύω πως είναι ένα παρεξηγημένο μυθικό πρόσωπο η Μέδουσα.
  :-)
  Το δεύτερο πρόσωπο στην ιστορία ήταν η Γοργώ,μαθήτρια και φίλη της ποιήτριας Σαπφούς,μαζί με την Ανακτορία,τη Γογγύλα και άλλες.
  Περισσότερο λοιπόν, από αγάπη προς τη λυρική ποίηση,μια που την έχω σπουδάσει και στο Πανεπιστήμιο,"έφτιαξα" το gorgo,μια που οι μισοί με γνωρίζουν ως Γωγώ και οι άλλοι ως Γεωργία.
  Αυτά, για τυχόν απορίες και μια που αναφέρθηκες...
  Να είσαι καλά,ευχαριστώ για το σχόλιο.
  :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Φως, περισσότερο φως! Καλή χρονιά να έχουμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 5. Μπααα, σχετικά είναι αυτά.
  Αν είχαμε γεννηθεί τυφλοπόντικες θα σκιαζόμασταν από το φως και θα υμνούσαμε το ήσυχο, δροσερό, ασφαλές κ.λπ. σκοτάδι.
  :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή